Vloerverwarming

Vloerverwarming is een efficiënte methode voor het verspreiden van warmte en zorgt daarmee voor een comfortabele warmte.

Verwarming d.m.v. Radiatoren
Door de luchtcirculatie krijg je dat de warmte omhoog gaat en dat de koude lucht naar beneden wordt gedrukt wat irriterend is, omdat je voeten koud zijn en je hoofd het erg benauwd heeft. Met vloerverwarming is dat verleden tijd, je voeten worden als eerst verwarmd en je raakt de hitte van je hoofd kwijt wat voor een frisse opluchting zorgt. Dus je hoeft niet op hoge temperaturen te verwarmen wat natuurlijk weer scheelt in de energiekosten.

Bij vloerverwarming is de verwarmde vloer één grote geïntegreerde radiator. Bij de indeling van een vloerverwarmingssysteem wordt uitgegaan van een zo gelijkmatig mogelijke oppervlaktetemperatuur. Goed geïsoleerde gebouwen en woningen kunnen geheel door vloerverwarming worden verwarmd, dan zijn er geen extra radiatoren e.d. nodig. Bij minder goed geïsoleerde gebouwen is er wel aanvullende verwarming nodig.

Ter voorkoming van schade aan de vloer mag het water, dat door de slangen loopt die in de vloer liggen, niet heter zijn dan 60 graden. De temperatuur in het vloerverwarmingssysteem is doorgaans ingesteld op een maximum temperatuur van 55 graden. Veelal is deze regeling nog extra beveiligd door een maximaalthermostaat, welke bij een te hoge temperatuur de pomp van het systeem uitschakelt. De temperatuur van de vloer zal variëren tussen de 22 en 34 graden. Dit is afhankelijk van de watertemperatuurregeling, het mengsysteem en de onderlinge afstand van de vloerbuizen.

 

 

Vloerverwarming is onder te verdelen in 3 groepen

Hoofdverwarming

Vloerverwarming als hoofdverwarming is de meest ideale aanleg. Doordat de vloerverwarmingsbuizen met een hartafstand van 10 cm van elkaar worden gelegd, biedt het het meeste comfort. Het kan in normaal tot goed geïsoleerde woningen dan ook  uitstekend worden toegepast als “hoofdverwarming”, dus zonder radiatoren. Bij oudere woningen, met slechte(re) isolatie, kan het nodig zijn om de groepen vloerverwarming wat kleiner te maken dan het standaard maximum van 10 m2 om zo een hogere warmte afgifte te realiseren. Uiteraard geeft SariTech Vloerverwarmingen u hierover graag advies.

Door het verkleinen van de onderlinge buisafstand wordt het opwarmen versneld en is de benodigde watertemperatuur lager en ook de gemiddelde temperatuur van de vloer lager. Als gevolg hiervan wordt de warmte-inhoud van de cementmassa minder, waardoor de kamertemperatuur weer beter is te regelen. Een snelle opwarming met veel comfortabel woongenot ontstaat bij gebruik van een onderlinge buisafstand van 10 cm. Deze afstand wordt daarom door ons sterk aanbevolen voor in de woonkamer, keuken, kinderkamer, studiekamer en badkamer.

Uitgebreide Bijverwarming

Uitgebreide bijverwarming kan worden gezien als een ‘Luxe Bijverwarming’. De aanleg van de buizen geschiedt op een hart op hart afstand van 15 cm wat niet genoeg is om als enige verwarmingsbron in huis te dienen, maar wel meer warmte afgeeft dan bijverwarming. Ook bij deze variant dienen er nog radiatoren te blijven hangen, zij het minder dan bij bijverwarming.

Uitgebreide bijverwarming is in onze ogen geschikt voor ruimtes waarin u niet constant aanwezig bent, maar welke u wel aangenaam wilt kunnen verwarmen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een slaapkamer of wasruimte.

Wanneer u erover nadenkt om het in bijvoorbeeld uw woonkamer of werkkamer aan te leggen, dan raden wij u aan om hier nogmaals over na te denken. De stap naar hoofdverwarming is immers zo klein dat u in onze ogen beter voor het meest optimale systeem kunt kiezen. Op deze manier geniet u van alle voordelen die hoofdverwarming met zich meebrengt tegen een kleine meerprijs ten opzichte van uitgebreide bijverwarming.

Bijverwarming

Wanneer vloerverwarming als bijverwarming wordt aangelegd, dan komen de slangen op een hartafstand te liggen van 20 cm. Dit is niet voldoende om een ruimte geheel te verwarmen waardoor er altijd andere verwarmingsbronnen in de ruimte dienen te blijven. In feite wordt het alleen toegepast om de “kou van de vloer te halen”.

Wanneer u hier, in plaats van “hoofdverwarming”, voor kiest (waarbij er geen aanvullende verwarmingsbronnen nodig zijn), dan kunt u later niet nog “even” wat extra capaciteit in de vloer laten leggen.
Van “hoofdverwarming” kunt u overigens altijd “bijverwarming” maken (simpelweg door de temperatuur te verlagen), maar omgekeerd is niet mogelijk.

Bij het toepassen van vloerverwarming kan er worden gekozen uit twee systemen: verwarming door middel van water of verwarming door middel van elektriciteit.

Verwarmen door middel van water

Bij dit systeem wordt de vloer voorzien van kunststof leidingen waar water door stroomt. De slangen worden aangesloten op een zogenaamde regel- of verdeelunit. Deze unit fungeert als ‘tussenstation’ tussen de vloerverwarming en het centrale verwarmingssysteem. Op de unit is een pomp aanwezig die zorgt voor circulatie van het water in het vloerverwarmingssysteem. Verder zit er een thermostaatkraan op die voorkomt dat water van een te hoge temperatuur in het systeem (en dus in de vloer) stroomt. Deze unit mengt (afhankelijk van de stand van de thermostaatkraan) warm water met kouder retourwater (uit het vloerverwarmingssysteem) zodat zowel de vloer als de vloerverwarming op temperatuur blijft.

Verwarmen door middel van electriciteit

Hier wordt de warmte verzorgt door het aanbrengen van elektriciteitdraden vlak onder de vloertegels. Omdat dit systeem wat ons betreft alleen aantrekkelijk is wanneer een snelle opwarmtijd nodig is in combinatie met een niet al te langdurige periode van verwarmen (bijvoorbeeld slechts één uur per dag in een badkamer) wordt in het bestek van deze website hier niet verder op in gegaan. Wanneer u hierover toch vragen heeft bent u uiteraard van harte welkom deze te stellen.


U bent geïnteresseerd in vloerverwarming en bent op zoek naar de juiste partij om dit voor u aan te laten leggen. Natuurlijk zijn wij u graag van dienst. Wij hebben jarenlange ervaring en kunnen uw vloerverwarming aanleggen op zeer professionele wijze. Daarnaast kunnen wij uw vloerverwarming aanleggen tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Bij ons profiteert u altijd van een zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

Contact
Wilt u uw vloerverwarming laten aanleggen door SariTech Installatie?
U mag rekenen op een complete service, kwalitatief hoogwaardig werk en een aantrekkelijke prijs.
Bel voor meer informatie naar:  0614 657 383 of mail naar info@saritech.nl of maak gebruik van het online contactformulier. Wij zijn u graag van dienst.